הכתבה (הקצרה) מדווחת על כך שבמסגרת תכנית התקשוב “התאמת מערכת החינוך למאה ה-21” תלמידי בתי הספר היסודיים ירכשו מיומנויות של השימוש בכלי אופיס (של מיקרוסופט), ושהקניית המיומנויות האלו תתבצע בהדרגתיות, לפי מה שמתאים לכל כיתה מ-א’ ועד ו’. כך אנחנו למדים (בפלקט מרשים שכנראה איננו של המשרד עצמו) שבכיתה א’ התלמידים יכירו את יסודות המחשב וייחשפו ל-Word ול-PowerPoint, ועם השנים הם יכירו כלים נוספים והיבטים מורכבים יותר של כלי האופיס.
סביר להניח שסדר הקניית המיומנויות לא נקבע באופן שרירותי, אלא באמצעות ועדה שהתכנסה לבחון מה מתאים לכל כיתה ללמוד. אני כותב “סביר להניח”, אם כי ההגיון שבסדר הקניית המיומנויות איננו לגמרי מובן לי. אנחנו קוראים, למשל, שבכיתה ב’ התלמידים ילמדו לערוך תמונה ולעצב טקסט ב-Word, ואילו ב-PowerPoint הם ילמדו רק לעצב טקסט, והעריכה של תמונה ב-PowerPoint תידחה עד כיתה ג’. יתכן שיש הצדקה בחלוקה הזאת, אבל היא איננה נהירה לי. (כזכור, התכנית מתייחסת ליישומי האופיס של מיקרוסופט, ולא ליישומים גנריים דוגמת “תמלילן” או “כלי למצגות”. לא ברור מה יקרה אם תלמידים שבכיתות א’ ו-ב’ ילמדו לעבוד, למשל, בסביבת אופיס 2007 ומאוחר יותר המערכת תחליט לעבור לסביבת אופיס 2010 [או מה שיבוא אחריו]. האם התלמידים יצטרכו לחזור לכיתות א’ ו-ב’ כדי לרכוש את המיומנויות של הסביבה האחרת/החדשה?)
הספרות הפופולארית מוסרת לנו שהתלמידים של היום שמחים להשתמש במחשב. ספק אם יש צורך להכריח אותם להשתמש בו בבית הספר. לאור זה אולי טיפה תמוה שבכתבה, מתחת לתמונה של תלמיד עם חיוך רחב על פניו שיושב מול מחשב נישא, מופיע הכיתוב:
תלמידי כיתות ו’ יאלצו להתמודד עם שיעורים מורכבים שיכללו בניית טבלת ציר ופונקציות מתקדמות ב-Excel, והעלאת קבצי קול ו-וידאו מטלפון חכם
כאן חשוב לציין שבאתר של משרד החינוך המוקדש ל-“התאמת מערכת החינוך למאה ה-21” אנחנו כן מוצאים התייחסות לפדגוגיה. באתר הזה אנחנו קוראים, למשל, ש:
מטרתה של התכנית להתאמת מערכת החינוך למאה ה-21 היא להוביל לקיומה של פדגוגיה חדשנית בבתי הספר תוך הטמעה של טכנולוגיית המידע ICT.
פדגוגיה חדשנית היא שיטת הוראה ולמידה, שבה התכנים והידע הנלמדים רלוונטיים למציאות המשתנה.
אם אכן הרלוונטיות חשובה, נדמה לי שהגיוני לצפות שמיומנויות המחשב (ובמקרה של הכתבה בוואלה, של מיומנויות אופיס) לא יילמדו כאוסף של כלים שנחשפים לתלמיד בהדרגתיות ככל שהוא גדל, אלא שהן יילמדו בהתאם לצרכים הלימודיים של התלמיד. גישה כזאת איננה זרה למשרד החינוך. עוד בשנת 2004 האגף לחינוך יסודי ביקש לקדם רכישת מיומנויות מחשב. אבל באותן שנים הוא לא היה מודע לכך שהמאה ה-21 מחייבת פדגוגיה ייחודית. אי-לכך הוא ניסה להצמד לתפיסות הפדגוגיות שעליהן הוא כבר היה אמון. במסמך של אז נכתב:
העקביות בעיצוב של רבים מהכלים הממוחשבים של היום מאפשרת העברה קלה של תובנות לגבי השימוש מכלי אחד לכלים אחרים, ואין צורך ללמדם מחדש כמיומנויות נפרדות.הצרכים המכתיבים את השימוש במיומנויות המחשב אינם זהים מכיתה לכיתה ולא בהכרח תלויים בגיל הלומדים.
הסביבה המתוקשבת על הכלים שבה, נמצאת בתהליך מתמיד של התפתחות ושל השתנות:
- מצד אחד הכלים נעשים קלים יותר לשימוש ומצד שני, עוד ועוד פונקציות מתווספות לכלים האלו, והופכים אותם למורכבים יותר. נוצר מצב בו, למרות שהכלים שעומדים לרשות התלמיד נעשים מתוחכמים יותר ויותר, קל יחסית ללמוד את השימוש הבסיסי בהם.
- כלים שנראים כהכרחיים היום עשויים להיות מיותרים מחר, וההפך. כלים שנראים היום כמתאימים לצרכיהם של מבוגרים עשויים מחר לענות על צורך של ילדים צעירים.
באופן כללי, יש לשאוף להקנות את מיומנויות המחשב בהקשר תוכני כאשר נוצר צורך אמיתי בהפעלתן.
כאשר קראתי את הפלקט כפי שהוא הופיע בכתבה בוואלה, נזכרתי בביקור שלי באחד ממרכזי המורים (כך קראנו לכם אז) לפני בערך עשור. קירות חדר המחשבים בו הרצאתי היו מקושטים בפלקטים שחשפו את הנוכחים לרכיבים השונים של המחשב: על פלקט אחד תמונה של צג עם הכותרת “צג”, על אחר תמונה של מדפסת עם הכותרת “מדפסת”, ועוד. באחד הפלקטים היה צילום של אשה צעירה עם ידיה על מקלדת, שנשא את הכותרת “קלדנית”. קשה היה לא להתרשם שעבור מי שהכין את מערך הפלקטים הזה אותה צעירה לא היתה זאת שמתפעלת את המחשב כדי שהוא ישרת את הצרכים שלה, אלא שהיא פשוט עוד רכיב, ולא בהכרח החשוב ביותר, של המערכת הכוללת. זמן קצר מאד אחרי הביקור ההוא שמחתי ללמוד שבעקבות הערה שלי בנוגע לפלקטים האלה הם הורדו מקירות המרכז. אבל החשש נשאר, ובעקבות הכתבה בוואלה הוא אף מתחזק, שעל אף העובדה שהתפיסה הזאת כבר לא זוכה לפומביות, אי-שם בתוך משרד החינוך היא עוד נתפסת כיעד.
אנשים בלי מעוף מנסים להפריח יונים.
אני סבור שהאיטיות בה מתקבלות ההחלטות, חוסר ההתחדשות והסטגנציה בנושא כוח האדם, הריכוזיות והתקיעה המחשבתית בנוגע ליישומי תוכנה (מיקרוסופט), אינם מאפשרים התפתחות אמיתית
ג'יי שמחתי לקרוא את תגובתך לכתבה, ואני מזדהה עם הכותרת. העוסקים בתקשוב חשים את תחושת הדז'ה-וו ויחד עם זאת מרגישים שהפעם יש כאן רוח חזקה יותר שכנראה לוקחת את התקשוב למחוזות אחרים וטובים יותר. כמוך, מפריעה לי הסמנטיקה הדטרמיניסטית, המנסה לתרץ את הכנסת התקשוב לבתי הספר בכך שזוהי הדרך להגיע לפדגוגיה חדשנית. לתפישתי, פדגוגיה חדשנית לא כרוכה דווקא בטכנולוגיות חדשניות. מאידך, אין צורך בתירוצים: הסיבות להטמיע כנולוגיות בחינוך הן רבות, רלבנטיות לכשעצמה היא סיבה מספיק טובה גם אם לא תשנה את פני הפדגוגיה.
שלום ג'יי, אני כמעט שני עשורים עוסקת בקידום חינוך מתוקשב. כל כמה שנים אנו שוב מדברים על הוראה חדשנית המשלבת טכנולוגית תקשוב,
אנו רצים אחרי החלום הבילתי מוגדר ולא באמת יודעים לאן צריך להגיע.
“אחורה למאה ה-21” – זאת בדיוק ההרגשה שבשטח.
כל המיומנויות תקשוב מאה ה-21 אנו מלמדים כבר שנים רבות. אומנם הכלים משתנים , אך לא המהות.
ומה עם פדגוגיה חדשנית? מה זה?
היי ג'יי
אני שמח לראות שביטאת במידה רבה את תחושותיי – האופן בו מתכוונים לשלב את הטכנולוגיות החדשניות בתוך המהלך הפדגוגי, כפי שהוא מופיע באתר הטכנולוגיה של וואלה, איננו מתאים. יתר על כן – ללמד טכנולוגיה הוא עניין של שפה למעשה ושפה משתנה. מה שחשוב ללמד הוא את רוח השפה וכן (כפי שאכן אמרת) להשתמש בה על פי הצורך ולא באופן מאולץ. לדעתי, אין זה מתאים להעמיד את התכנים של אותה השפה במרכז (למשל כיצד מעצבים גופן זה או אחר), אלא ללמד, כפי שצריך ללמד, את אותה שפה, בהקשר של הצרכים הפדגוגיים. עניין נוסף והחשוב יותר בהקשר זה, הוא הפדגוגיה. הטכנולוגיות האלה מקסימות אותנו בהקשר החינוכי משום שהן מאפשרות את הגשמתם של חלומות פדגוגיים. למשל, ניתן לבצע בקלות ובגמישות, תוך כדי תיעוד, רפלקציה אישית או קבוצתית באמצעות בלוגים, וויקים וכלים אחרים. אופן השימוש בכלים הטכנולוגיים החדשניים ולא הכלים עצמם, הם שצריכים להיות במרכז.